Lutherachterna.nl
Home » Blog » Geen standbeeld voor Luther?

Geen standbeeld voor Luther?

Gepubliceerd op 19 juni 2020 om 12:12

Met de huidige aandacht voor het racisme is de uitspraak van de Amerikaanse historicus Craig Harline in 2017 weer helemaal actueel: hij wil met zijn biografie geen standbeeld van Maarten Luther maken. Plaats hem in zijn tijd en je ziet een mens. Daar is de auteur goed in volgens een artikel in Trouw. (N.a.v.Wereld in wanorde, Vantilt.)

In 'De geur van braadworst'schreef ik al dat het standpunt van Luther t.a.v. de Joden geen standbeeld verdient. Al is er verschil tussen zijn vroege en latere publicaties. In Duitsland staan nogal wat standbeelden van de reformator. Moeten die verdwijnen of besmeurd worden? Liever niet. Al heeft Luther meestal een geopende Bijbel in de hand, niet op de kop, tolerantie was in het begin van de zestiende eeuw een moeilijk begrip. De katholieke kerk was al intolerant, de Lutherse kerk evengoed. Je moest verhuizen als je het verkeerde geloof aanhing. Want daar ging het om, niet om huidskleur of etnische achtergrond. Luther staat ook nog met zijn schoenen in de Middeleeuwen: collectiviteit (groepsdenken) overheerst nog in tegenstelling tot het individualisme en het persoonlijke van de Renaissance en de Hervorminng.

Straatnaambordjes wijzigen?

In 2021 wil iemand in Berlijn de straatnamen van Maarten Luther wijzigen. Weer zo'n onzinnige actie. Natuurlijk kleefden er fouten aan alle illustere figuren uit de geschiedenis. Zeg maar, aan iedereen. Maar deze actie heeft geen zin. Wat houd je uiteindelijk over? Hoge bomen vangen veel wind en ja hoor, de publicaties over de Joden worden Luther zwaar aangerekend. Maar het totaalplaatje van hem is anders. Zie je wel, ik neem het voor hem op. Maar ik heb ook wel het een en ander van hem gelezen ! Dit bord hieronder moet zeker ook weg. Ha-ha.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.