Lutherachterna.nl

Hoe heiliger het avondmaal

Gepubliceerd op 16 september 2020 om 23:09

Hoe heiliger het avondmaal gezien wordt, hoe minder deelnemers er zijn. Men durft dan niet deel te nemen. Dit zegt Jasper Bosman, die op 18 september in Kampen  promoveert op de avondmaalspraktijk in GKV en CGK. Hij vergelijkt de praktijk in beide denominaties, en komt tot die conclusie. De verschillen liggen vooral op het vlak van beleving, variatie, gebruik formulieren en mate van zelfonderzoek. Bij een Bewaar het Pandgemeente kwam hij duidelijk meer mijding tegen. Nu kom ik met mijn punt:

Door de Coronacrisis is dit thema weer op de kaart gezet. Hoe vier je avondmaal? Kun je het thuis meevieren? De één vindt van wel, de ander niet. En wat opvallend is, waar het avondmaal, zeg maar eucharistie, het heiligst is, in de Katholieke Kerk dus, daar is de deelname (van de aanwezigen) het grootst. Die kerk benadrukt nu juist het belang van fysieke deelname. Je hebt het nodig, aldus het Vaticaan. Een lesje voor de protestantse kerken? Predikant Arie Jan Mulder schrijft in een boekje over het avondmaal, dat je vorm en inhoud moet onderscheiden. De vorm is niet zo belangrijk, dus vier het maar gewoon thuis (mee).

Aan het bovenstaande moet ik denken, als ik in het Voermanmuseum in Hattem de zilveren monstrans zie , afkomstig uit de Rooms-Katholieke kerk aldaar. Want dit prachtige voorwerp is ooit gemaakt om een heilige hostie te tonen. Wat een eerbied, toewijding en vakmanschap is verenigd in één ontwerp. En Zwingli vierde avondmaal met houten bekers. Vorm en inhoud, lastig te scheiden?


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.