Lutherachterna.nl

Fraterbier in het klooster

Op een warme zomerse dag is het heerlijk iets over dit bier te vertellen (geen reclame of toch...) 13 augustus 2020, 35 graden op de binnenplaats, hoe kun je dan koel blijven?

In de Middeleeuwen was men zeer voorzichtig met het drinken van water uit de regenton of uit sloot en plas. In de bergen kon je rustig het kristalheldere water drinken, maar verder lang niet overal.

Het gebruik van een licht soort bier als vervanging van drinkwater was dan ook gewoonte. Ook Luther schrijft regelmatig over een heerlijk glas bier.

En daarover gaat dit stukje.

Ook in kloosters werd bier gedronken, en daarom is het verschijnen van fraterbier op 5 april 2019 wel passend. De monniken van het fraterhuis St. Hiëronymus in Wapenveld werden fraters genoemd, en hun brouwketel werd zelfs gestolen door de geuzen en kwam in Hattem terecht. En daarna? We weten het niet.

Roel Docter en Mark Boersma hebben samen met een kleine brouwerij dit bier op de markt gebracht, in twee varianten: blond en tripel.

Het heldere Veluwse water (vanuit sprengen?) wordt gebruikt, evenals Veluwse kruiden. De keuringsdienst van waarde is nog niet langs geweest, maar we zullen het maar geloven. Heerlijk in een glas met een buikje.

 

De kleine hopplantage bij Vriezes erfgoed.