Lutherachterna.nl
Home » Blog

Blog

Mondkapjes

29 oktober 2020

Een jaar geleden had je het niet voor mogelijk gehouden: mensen met mondkapjes voor, ja in het ziekenhuis of in de verfspuiterij, maar in de supermarkt of op school?

Als Luther naar buiten keek, tijdens de pest, zag hij dokters en andere hulpverleners met een snavelvormig mondkapje, gevuld met sterke kruiden. Op afbeeldingen uit die tijd een griezelig gezicht.

Naast de medische mondkapjes zijn er ook de bekende blauwe, die je nu al als zwerfvuil tegenkomt, zelfs in vogelnesten! En ja hoor, al snel kwamen er de zelfgemaakte kapjes, met mooie ontwerpen en dessins. Eerder op deze site maakte ik al melding van Luther-mondkapjes: de Lutherroos, zwanen of een muziekstuk. Luther schreef immers kerkliederen, die door Bach ook weer gebruikt zijn. 

Welke vind ik nu het mooist? De tekening mag geen afbreuk doen aan je gezicht, zoals de bek van een leeuw, zie je het al voor je?

Dessins met zwaantjes, bloempjes of geometrische patronen ogen rustiger, waardoor je beter in staat bent naar de ogen te kijken. Want, kunnen ogen wel lachen en boos kijken en alles wat daar tussen in zit? Je mist al zo veel als je de mond niet kunt zien. Dat is een diepe...

 

Die Basisbibel 2021 is echt Lutherachterna

In januari 2021 verscheen in Duitsland de Basisbijbel in een fris omslag. Waar Luther in 1521 op de Wartburg mee begon, is nu herhaald: een Bijbel die zo geschreven is, dat jij en ik de tekst  kunnen begrijpen. 

Deze Bijbel past helemaal bij onze tijd, in het Duits van nu

(had Luther zo kunnen zeggen)

en is ook gemaakt voor beeldschermgebruik!

De Deutsche Bibel Gesellschaft noemt verder: 

-helder taalgebruik

-korte zinnen

-praktische indeling

-verklaringen direct naast de tekst

Een en ander sluit aan bij het leesgedrag van de lezers in onze tijd, die gemakkelijker hun smartphone erbij pakken dan de Bijbel van de kast halen. Al hoop ik dat de papieren uitgave ook veel lezers trekt. De fysieke uitgave heeft altijd iets extra's : tijdens het bladeren zie je de context, je overziet het geheel, als je wilt kun je er in krassen (ho,ho!), onderstrepen en bijschrijven. En misschien heeft de gedrukte tekst meer gezag, maar dat is een hypothese (Ha-ha!).

Deze Bijbel verschijnt in diverse uitvoeringen, die op internet te bewonderen zijn. Koop er eentje bij je boekhandel, als je van Duits houdt.

 

 

 

Hoe lees je de Bijbel?

In een blog van Matthias Albrecht op de site Kreuzundqueer las ik een verfrissend stukje over hoe je de Bijbel moet/ kunt lezen. Ook Luther had daar mee te maken. Neem ik de Bijbel nou letterlijk, wat er staat? Geloof ik in een Boek? Nee zegt Albrecht, Luther achterna (!) ik geloof in Jezus Christus de Zoon van God. En wat Hij zei, dat is opgeschreven. Toets dus elke tekst aan wat Christus zegt. En hij geeft een bakoven vol liefde! Daardoor komen heel wat teksten in de Bijbel in een ander daglicht te staan. Als het gaat om haardracht, de slavernij, homofiele geaardheid, om maar wat te noemen, vraag je dan steeds af wat  je naar Christus trekt/ drijft.  Op welke wijze ziet hij jou staan?  Mag ik er zijn zoals ik ben? Denk aan de Romeinse hoofdman, een melaatse, de overspelige vrouw. Het gaat om Zijn barmhartigheid. 

Matthias Albracht roemt Luther om zijn zegenrijke theologie, er is niks stoffigs aan. Reden genoeg om ook de Reformatie te gedenken, maar de herdenkingsdag hoeft niet beslist Martins dag genoemd worden. Dat had Luther zelf ook nooit gewild.

bron: www.evangelisch.de/personen/matthias-albrecht