Lutherachterna.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto:

Stadtmuseum Erfurt,

Dick Orban

Met de reiskist van Luther bedoel ik zijn persoonlijke schrijfkist. Deze wordt getoond in het Stadtmuseum van Erfurt. Het kistje is ongeveer 30x20x20 cm. Achtergelaten door Luther op zijn winterreis in 1546 in Halle, is het daar tot 1754 blijven staan en niet door de erven van Luther opgeëist. Want Luther stierf in Eisleben, enige tijd na het passeren van de rivier de Saalle. Hoogwater en drijfijs houdt het reisgezelschap drie dagen in Halle. Heeft Luther toen al een licht hartinfarct gehad ? Hij voelde zich duidelijk niet lekker.

Het uitlenen van de kist aan Wittenberg in 2017, t.g.v. de Luther-tentoonstelling aldaar, riep in Erfurt nogal wat kritiek op. Nota bene 'ons'topstuk uitlenen in zo'n belangrijk jaar? Dat was de kritiek op het museum en de stad.

Errata en resolutiefout

Dankzij een goede correctie is er nagenoeg niets aan te merken op de tekst van het boek: 'De reiskist van Maarten luther'.

Wel is jammer dat de eerste druk een resolutieprobleem heeft gehad, waardoor de uitgave niet perfect is, al is de tekst wel leesbaar en valt er genoeg te beleven aan de tekeningen. Hopelijk wordt dat nog hersteld.

Tekenaar/schrijver.