Lutherachterna.nl

Luther mondkapjes

Frauen ergreifen das Wort (van de site Reforc News)

16 February 2022

Vrouwen aan het woord! Ik schreef er al over in mijn boekje: De reiskist van Maarten Luther. Nu zijn de originele teksten van enkele vrouwen uit de Reformatietijd  te lezen. Voor de liefhebbers! Ik ontdekte dat al voor de Reformatie vrouwen die in de kloosters schreven, er een persoonlijk tintje aan gaven. Daardoor zijn de handschriften beter uit elkaar te houden. Groeiend zelfbewustzijn?

Flugschriften von Autorinnen der Reformation in heutigem Deutsch. Martin H. Jung und Friederike Mühlbauer (Hg.).

 

An der Reformation waren auch Frauen beteiligt! Mit engagierten und provozierenden Publikationen traten sie an die Seite Luthers und Melanchthons.

Die Frauen der Reformation erfreuen sich seit vielen Jahren großen Interesses, allen voran die Autorinnen reformatorischer Flugschriften wie Argula von Grumbach und Katharina Zell, um nur die beiden bekanntesten zu nennen. Ihre Publikationen stehen gleichwohl bislang nur in den sehr schwer zugänglichen Originaltexten zur Verfügung, die nur für Spezialisten geeignet sind. Erstmals bietet dieses Buch eine Auswahl der wichtigsten und interessantesten Texte ungekürzt in heutigem Deutsch. Was es von Luther und Melanchthon, von Zwingli und Calvin schon lange gibt, gibt es nun also auch für die Reformationsfrauen: ihre religiösen, theologischen, gesellschaftlichen und politischen Gedanken und Ideen in einer für jede:n lesbaren und für jede:n verständlichen sprachlichen Form.

Luther op een speelkaart

Het rd bericht ( 9 sept.) over een nieuw stel speelkaarten met afbeeldingen van de reformatoren, waaronder Bucer en Luther. De Australische uitgeverij Elephant Playing Cards brengt drie sets op de markt: de vroege kerk, de Reformatie en de Grote Opwekking. De spelers komen zo in aanraking met het christendom. Dat is een loffelijk streven, al zal niet iedereen enthousiast zijn over de vorm waarin: speelkaarten. In een groot deel van christelijk Nederland wordt er namelijk niet gekaart (ik kan het trouwens ook niet...), maar door de Reformatievariant zou dat zo maar anders kunnen zijn, vraagt het rd zich af. Het artikel besteedt verder veel aandacht aan de geschiedenis van de afwijzing van het kaartspel. 

De kaarten zien er heel mooi uit met sterke grafische tekeningen. Ik beschouw de sets wel als aanwinst op de spellenmarkt. De uitgever wil ook nog wat moois bereiken: door meer samen rond de tafel te zitten en een spelletje te doen. Dat doen we te weinig. Goed streven dus.