Lutherachterna.nl
Home » Luthernieuws

Luther mondkapjes (boven) en Luther op een speelkaart (rechts).

Advent 2021: kaarsen aansteken in de kerk

Wist u dat de actie van Luther tegen de aflaten geweldige economische veranderingen teweeg bracht? In de hoofdkerk van Wittenberg werd per jaar 35.000 pond aan bijenwas verstookt  in de kaarsen voor missen, aflaten, altaren en relikwieën? Na de Reformatie was er -overal- minder behoefte aan kaarsen. Ik las in een oud boek over bijenteelt (1941) dat de bijenteelt daardoor zelfs in verval raakte. En wat dacht u van de inkomsten van de kerk? Boekhouders boos! En de keurvorst, ja die miste ook inkomsten. 

Wij hebben de paarskaars, dat is één, en dan nog vier kaarsen met advent, da's alles...

 

Luthernieuws

Luther op een speelkaart

Het rd bericht ( 9 sept.) over een nieuw stel speelkaarten met afbeeldingen van de reformatoren, waaronder Bucer en Luther. De Australische uitgeverij Elephant Playing Cards brengt drie sets op de markt: de vroege kerk, de Reformatie en de Grote Opwekking. De spelers komen zo in aanraking met het christendom. Dat is een loffelijk streven, al zal niet iedereen enthousiast zijn over de vorm waarin: speelkaarten. In een groot deel van christelijk Nederland wordt er namelijk niet gekaart (ik kan het trouwens ook niet...), maar door de Reformatievariant zou dat zo maar anders kunnen zijn, vraagt het rd zich af. Het artikel besteedt verder veel aandacht aan de geschiedenis van de afwijzing van het kaartspel. 

De kaarten zien er heel mooi uit met sterke grafische tekeningen. Ik beschouw de sets wel als aanwinst op de spellenmarkt. De uitgever wil ook nog wat moois bereiken: door meer samen rond de tafel te zitten en een spelletje te doen. Dat doen we te weinig. Goed streven dus.

Wartburg-experiment

Of de auteurs achter Luthers schrijftafeltje zullen gaan zitten (rd-bericht) is de vraag, maar wel in de aangrenzende ruimte lees ik op een Duitse site. In september en oktober 2021 zullen drie auteurs een tweegesprek voeren met Luthers Bijbel.

Spannend, wat zal er uit komen?

het is immers 500 jaar geleden dat Luther het Nieuwe Testament vertaalde. Ik ga dit experiment volgen, dus later meer!

Komen we dit jaar weer op de Wartburg?

Zo rond 4 en 5 mei is het moment waarop Luther op de Wartburg aankomt. Dit jaar precies 500 jaar geleden. Hopelijk kunnen we dit jaar weer naar Duitsland, want een bezoekje aan Eisenach en de Wartburg blijft altijd de moeite waard. Het kasteel is werelderfgoed en terecht. Eén van de mooiste plekjes van de wereld, en ook een gedenkwaardige plek, alleen al vanwege de vertaling van de Bijbel vanuit het Grieks in het Duits van toen. Bijgaand de drone-tekening, oftewel: vogelvlucht.

 

 

 

 

Rebelse monnik in de krant: de Stentor besteedt aandacht aan mijn boekje: Hier sta ik. Gratis reclame!