Kooiman achterna

Wat is dat nou? Ook al Kooiman achterna?

Ja, want hij heeft ons nog veel te zeggen. Lutherkenner Prof.Dr.W.J.Kooiman schreef in 1960 het boek: Luther en de bijbel. Volgens de pers toen het beste boek over Luther tot dan toe. Ook in mijn boekenkast is het een stukgelezen boek geworden...

p.s. Ik ontdekte onlangs dat Dr. N.A.Riemersma in 2017 een lezing heeft gehouden over het zelfde onderwerp! Frappant. Ik kan mij niet met hem meten, en heb zijn werk ook nog niet gelezen, om origineel te blijven, later zal ik het gaan lezen. Niemand is origineel, denk ik dan: toen ik Catharina's bruidsvlucht geschreven had, ontdekte ik dat er -inderdaad- al boeken bestaan met die titel. Onnozele hals dacht ik, moet je dan altijd eerst internet afspeuren? Terwijl ik het een originele gedachte vond, aangezien mijn zoon imker is. Hm,hm.

Wat ik daarin, in Kooiman dus,  lees is nog steeds actueel: hoe lees ik de bijbel? Hoe las Luther de bijbel? Vragen rond de vrouw als ouderling of dominee, maar ook de inzegening van een homoseksuele verbintenis, dit boek en ook Luther geeft weliswaar geen kant-en-klare stellingname, maar het boek brengt je wel verder. Luther moest opboksen tegen een eeuwenlange bijbeluitleg, die muurvast zat, tja, komen we dat ook niet tegen?

Al met al, een mooie reden om een boekje over te schrijven wat ik dan ook doe. Hieronder de eerste bladzijde. Voor mij nog weer eens een reden om elke dag te tekenen, in het heden en in Luthers tijd. 

Hieronder de eerste pagina en daarna de volgende.