Logeren in een christelijke sfeer, langs een oud Lutherpad

Het is vrijwel zeker, dat Luther langs Engelsbach gekomen is, op weg van Schmalkalden naar huis. Het pad loopt langs Tambach via Engelsbach en Friedrichroda naar Gotha.

In Tambach zou Luther uit de bron hebben gedronken en mede door het schudden van de wagen verloor hij zijn niersteen. Hij schrijft aan Melanchton: 'Tambach ist mein Phanuel da mir erschien der Herr'.

Wie nog eens logeren wil in een  eenvoudige huisje volgens Oostduits recept, kan in Engelsbach terecht bij de familie Jansen. Cor en Evelien leiden al jaren met hun gezin dit christelijk vakantiepark en conferentiecentrum. Al hebben ze natuurlijk ook modernere bungalows. Zie hun website: Landgut Engelsbach.

Met Oostduits comfort bedoel ik een comfort, dat -zeg maar- wat achterloopt bij West Duitsland of Nederland. Daar is niets mis mee. En het heeft zelfs charme. Heerlijke hotelbedden en ruime slaapkamers. Het keukentje is piepklein, toilet en douche zoals het voorheen was met allemaal buizen en zelfs behang op de muur, maar het water is heerlijk warm, zomer en winter. Dit dankzij de houtkachel van Cor Jansen. In het hoogseizoen zit het park vol Nederlandse gezinnen, er zijn allerlei activiteiten, zoals uitstapjes, bijbelstudies, kampvuur, maaltijden enzovoorts. Bekend zijn ook de Lutherweken en schildersessies.

Alles in  c h r i s t e l i j k e  sfeer, en dat heeft wel wat, beter gezegd: dat geeft veel! Sommige mensen moeten er niet aan denken, anderen juist wel.

Het hotel ademt de DDR-geest: veel hout aan de muren en op de vloeren. Schilderijen en kroonluchters. Een bowlingbaan en een ware danszaal, die zelfs nu nog gebruikt wordt door de plaatselijke dansclub. Er is een restaurant met bar, waar maaltijden besteld kunnen worden. Het hotel heeft geen slaapfunctie meer: dat zijn de huisjes. Er is ook plek voor tenten, caravans of campers. Voor groepen is een groepshuis beschikbaar.

De familie Jansen zet zich in voor de verspreiding van het evangelie onder de plaatselijke bevolking. Door middel van cursussen, praatgroepen en andere activiteiten probeert zij contact  op te bouwen  met de inwoners van de omliggende plaatsen. Op de foto (boven) een groepje catechisanten tijdens een schilderles. Foto linksonder: Cor en Evelien (midden) bij het vijfjarig bestaan van het vakantiepark. Rechtsonder het riviertje de Leina, waar de gemeente ook naar genoemd is, Leinatal.