Von Staupitz

Als je hem ziet, dan kan het haast niet anders dat je denkt: dit is een sympathieke figuur! En dat was Johann von Staupitz ook. Het is een plezier om te zoeken naar gegevens van de biechtvader van Maarten Luther, zijn mentor en ook zijn overste in de Augustijner orde. 

Van begin tot eind goed katholiek, een mysticus, die Luther op het verzoenend werk van Christus wees. 'Hij deed het voor jou, kijk maar naar de crucifix daar, je hoeft het zelf niet meer te doen.' Voor Luther was dat een ontdekking, al deed hij er nog jaren over om zijn kruistheologie  te ontwikkelen.

Von Staupitz ging niet in alles met zijn 'zoon' mee. Uiteindelijk ging de reformatie hem te ver, als trouw kind van de kerk. Dat gaf verwijdering tussen beide mannen. Lyndal Roper schrijft dat Luther zich uiteindelijk los moest maken van twee vaders, van wie Von Staupitz er ééntje was.

In de nu volgende bladen zie je Von Staupitz regelmatig langskomen, uiteindelijk wordt hij monnik en abt in Salzburg, op grote 'afstand' van Wittenberg.