EEN NIEUW PROJECT staat nog  IN DE KINDERSCHOENEN

Na er jarenlang omheen gedraaid te hebben, Bachs leven is immers complex, ben ik toch aan een getekende biografie begonnen. Dat vereist veel research. Dat is een uitdaging. Ik kies -voorlopig- voor grijs-potloodtekeningen, ik hoop daar steeds beter in te worden. Wordt vervolgd.

WAAROM STAAT ER BOVEN: LUTHER EN BACH?

Vrijwel iedereen weet dat Bach Luthers was, in de originele vorm, als je dat mag zeggen, dichtbij Luthers gedachtengoed en vormen. Er is ook een meer piëtistische stroming, die meer gericht is op verinnerlijking en wars is van uiterlijke vormen. Bach komt dit tegen in Mühlhausen, het is het verschil tussen twee kerken. Wat bij de ene wel kan, kan niet bij de andere. Soms had Bach er last van, soms ook niet, oftewel ging hij zijn eigen gang.

Er is al veel over geschreven, maar Bach bezat een uitgave van de Luther-bijbel, waarin hij ook bijschreef, iets wat Luther zeer gewaardeerd zou hebben, hij deed dat zijn leven lang. Het gaat om een persoonlijke reactie op het gelezene. Bij mijn voorstudie let ik dus op die relatie Luther-Bach.

Kaartjes

Ik ben een liefhebber van (historische) kaarten. Daarom teken ik regelmatig stukjes van de kaart van Duitsland om te laten zien waar Bach woonde of langs kwam. Ik ken uiteraard het prachtige boek van Govert Jan Bach, die de Grote Bach Atlas schreef.  Man, wat een mooi boek. Ik ben hem wel schatplichtig hoor!