Blog

 

Luther en Melanchton terroristen?

Op de theatrale expositie  van Folkert de Jong (1972) in de Fundatie in Zwolle liep ik er langs en zag ze niet. Wat nou? Nee, ik zag alleen die smerige besmeurde beelden van piepschuim, er was geluid bij, maar ik lette niet op. De tentoonstelling heet 'De held, de schurken en de waarheid' Kritisch maar ook humoristisch en actueel. Ik citeer: 'ze zullen zeggen dat we de wapens opnamen, dat onze taal slachtoffers maakte, de we terroristen waren. ' Ik vind het al heel wat dat Luther en Melanchton (Hu? Wie?) een plekje krijgen op de expositie, maar ik ga beter opletten als ik er weer kom. Dan zet ik er ook een foto bij. Zie de pagina: Was Luther rebels?

22/04/2025

Lutherachterna, deze website bestaat nu zo'n 10 jaar, en ik vind de titel nog steeds goed. Hoe vaak staan er berichten in de krant over Luther? Er bestaan nog steeds Lutherreizen en ook in de wetenschap en in de theologie  wordt Luther regelmatig geciteerd en/of bestudeerd. Vandaar dus Luther achterna. In zijn voetsporen, dat meestal wel, en het is ook positief bedoeld, niet de zwakke kanten van de reformator. Hij wordt namelijk ook regelmatig genoemd als het om anti-semitisme gaat. Op deze website wordt daar ook wel aandacht aan besteed. Niet in de geest van: het valt allemaal wel mee, maar meer om je in te leven in zijn tijd. Dat geldt ook voor hoe men omging met de wederdopers.  Maar ook de positie van de vrouw in de kerk en in de maatschappij. De positie van machthebbers, enz. Ik praat het niet goed. Andere tijden, dat waren het zeker!

 

De Ploeg-achterna

Op het plaatje zie je achterna ook in de titel. De reden is dat ik een liefhebber  ben van de Ploeg, ik bedoel de club expressionistische schilders in Groningen in de eerste helft van de vorige eeuw. De vereniging is er nog steeds.  Er is nu een museum dat speciaal aan het werk van de Ploegschilders gewijd is. je vindt het in Wehe-den Hoorn (Gr.)Voor alle duidelijkheid: er is geen enkele relatie met Luther, maar wel in zoverre, dat er vaak kerken werden geschilderd, vooral van de buitenkant...

Hoe ver reikt Luthers invloed?

In een boek van de Belgische hoogleraar Johan Temmerman (alweer uit 2016)  lees ik dat Luthers opvatting over genade (gratis, alleen geloven, dan volgt een leven in vrijheid) van invloed is geweest op politici en hij noemt Barack Obama. Zijn familie van moeders kant zou afstammen van een puriteinse stroming, de Pelgrim Fathers. Een ieder kent de uitspraak: 'Yes, we can.'  Van de katholieke kerk moest je heel veel, voor je genade ontving, bij Luther is dat anders. Dankbaar voor je verlossing ga je anders leven. Metanoia= een nieuwe gezindheid in plaats van boete doen, daar had hij een hekel aan. Wel waarschuwt Temmerman dat genade ook goedkoop kan zijn, ja dat risico is er. Maar Luther zei altijd wel: wat heeft het je gekost? 

Hetzelfde zou je kunnen zeggen van Angela Merkels: 'Wir schaffen das.' Onlangs verscheen haar biografie. Zij komt uit de Lutherse traditie. Het is haar met de paplepel ingegoten, dat optimisme. Ik vind dit wel een mooie gedachte over het geloof. In het geval van Merkel vind ik het ook nog eens moedig, want ze had het over de instroom van asielzoekers, en haar bereidheid was het tegengestelde van de angstige regelingen die ons land vaak  kenmerkt, van den Burg dan weer uitgezonderd.

Bij het overlijden van Paus Franciscus op 21 april 2025, de dag na Pasen.

Wat deze paus deed, dat was onbekend en ongehoord in Luthers dagen. Zaten de pausen toen meer in het zadel of in een ivoren toren, Franciscus was het tegenbeeld. Omgaan met de armen, de verdrukten, vluchtelingen. Hij zegende ze. Wat abortus en homofilie betreft strak in de leer, maar barmhartig in de omgang voor wie het betreft. In mijn blog verderop schrijf ik een positief stukje over de hervormingen die paus Franciscus doorvoerde in het Vaticaan. Hij nodigde kerkgenootschappen uit, liet de deelnemers meepraten op de synode, hij gaf vrouwen hoge posities. Klasse.

Als ik de registers van boeken over Luther erop na sla, dan kom ik de heilige Franciscus van Assisi niet tegen. Augustinus daarentegen wel. Aan deze laatste kerkvader  heeft Luther veel gehad. Misschien was de Italiaanse Franciscus zijn tijd ver vooruit. Aandacht voor de natuur b.v. was in er Luthers dagen nog nauwelijks. Luther was op en top theoloog, hoewel midden in het leven staande. De natuurbeelden van hem zijn wel grappig, dat wel. Dit is het eerste wat er in mij opkomt, maar ik kan er naast zitten. 

Niet iedereen was fan van paus Franciscus.

Het hardste oordeel vind ik wel:  'Hij zaaide verwarring' , aldus L. de Chirico, baptistenvoorganger in Rome. (nd.28 april j.l.) Hij noemt Rome het Efeze van vandaag: religie en commercie gaan hand in hand. Ik ken ook mensen die furieus worden als je iets positiefs over de paus zegt... Nu was Franciscus een Jezuïet en dat zou een verklaring kunnen zijn voor zijn optreden. Van de ene kant strak in de leer van de kerk, van de andere kant een luisterend oor, barmhartigheid, andere geloven insluitend. Waren de Jezuïeten niet actief in de Contra- Reformatie?
Hij was zeker geen theoloog als zijn voorganger Benedictus. Juist niet. leerverschillen liet hij liggen. Inhoudelijke theologen  vinden hem dus te slap en te meegaand. De Chirico denkt dat de protestanten in slaap zijn gesust, positief als ze over de paus spreken. De sacramenten zijn in de katholieke kerk nog steeds belangrijke dan het Woord. Luther zou knarsetanden.

Als ik naar zijn uitvaart kijk, dan zie ik hoe krachtig de liturgie van de eucharistie nog steeds is in de katholieke kerk. Daar kunnen  protestanten wat van leren. Over verwarring gesproken:  dan vind ik de praktijk in de gereformeerde kerk soms tenenkrommend. Psalmen en Liedboekliederen komen er soms bijna niet meer in. Dat is toch vreemd in een kerkinstituut van 2000 jaar oud? Gaat het alleen om eigentijds en jongeren? Ik hoop dat er toch iets uitging van die uitvaart op de 27-ste april.

Blog vervolg

 

Een nieuw Luthers Liedboek

Het nd bericht in de krant van 28 juni 2024 over een nieuw verschenen Luthers liedboek, het zgn. Global Songbook 2024 . Dit past helemaal in de Lutherse zangtraditie, die al begon in 1524 met het Achtliederbuch van Luther. Zingen tot Gods eer over de nieuw verworven inzichten van de Reformatie. In de katholieke kerk kende men geen gemeentezang. In hetzelfde jaar verscheen ook het Enchiridion van Luther met 18 liederen van Luther zelf. Daar is iets mee. Drukkers wedijverden met elkaar om de nieuwste uitgaven op de markt te brengen, er was vraag naar! Er was geen kopijrecht in die tijd, dus kon je ook gewoon het materiaal van je concurrent gaan gebruiken.

Dat gebeurt in 1524. Twee uitgevers, Loersveld en Maler brengen hetzelfde boek uit: het Enchiridion. Alleen, het boek van Loersveld telt een lied meer. Wat is nu de originele? Heeft Maler de drukproeven laten stelen en heeft de dief een pagina verloren? Andersom kan bijna niet. A small sensation! In 2013 wordt in Dublin een herdruk gevonden van Malers boekje. Toen was het duidelijk: Maler heeft de tekst gestolen. Zo ging dat toen. 

 

Hierna: bron: Hosanna-Happenings 22-10-23

Luthers toiletbezoek en zijn Toren-Erlebnis

Humoristisch als hij is, schrijft Luther vaak over zijn WC-bezoek. In zijn tijd werden uitdrukkingen met uitwerpselen/WC/cloaca/riool vaak geassocieerd met de duivel.  Omdat hij door zijn levenswijze (te veel zitten?) vaak last had van verstoppingen, moest hij geruime tijd op het toilet doorbrengen. Luthers biograaf Von Löwenich noemt een flink aantal kwaaltjes bij de reformator, die daarop wijzen: maagklachten, aambeien, nierstenen en dus obstipatie.

Luther zelf brengt zijn torenervaring, de ontdekking van de rechtvaardigheid van God (Romeinen 1:17 'De rechtvaardige zal door het geloof leven.'), in verband met zijn lange zittingen in de toren. Maar wat was die toren? Op afbeeldingen zien wij altijd die slanke toren tegen het klooster. Maar dat was niet de toren, die Luther bedoeld, want dit trappenhuis tegen het gebouw, typische bouwwijze voor die tijd is van later datum, na Luthers dood.

Opgravingen in 2004 tonen aan dat er ook een toren aan de zuidzijde van het klooster stond. Zie de plattegrond hierbij van het Elster stadsdeel.  Het klooster (uit 1504)  was een slaaphuis en onderwijsruimte voor de monniken in hun zwarte pijen, In die vierkante toren, rechtsonder op de tekening, had Luther zijn studeerkamer. Op de bovenverdieping. Daaronder bevond zich het toilet, vermoedelijk verwarmd, de stenen WC-bril is zelfs teruggevonden: een steen van 20x20 inch met poepgat. Dit is toch wel leuk nieuws op Hervormingsdag 2023, als je het nog niet wist!

 

 

 

Nooit eerder nodigde de katholieke kerk de andere kerken in de wereld uit voor een bijeenkomst over vernieuwing van de kerk, dit aan het begin van de bisschoppensynode, die in oktober gehouden gaat worden.

Had Leo X dit maar gedaan toen Luther zijn 95 stellingen aansloeg, dan was de Reformatie binnen de kerk gebleven. 

Zaterdagavond 30 september 2023 zegende paus Franciscus samen met negentien leiders van andere christelijke kerken - onder wie twee vrouwen - de deelnemers aan de bisschoppensynode. Deze begint woensdag en moet bijdragen aan de vernieuwing van de Rooms-Katholieke Kerk. 

‘Heilige Geest, adem van Pinksteren, kom over de deelnemers aan de synode en allen die hier aanwezig zijn’, baden de orthodoxe, anglicaanse, oud-katholieke, protestantse en evangelicale leiders samen. ‘Vervul hen met uw wijsheid en uw moed.’ Gezamenlijk maakten ze daarop het zegenende kruisteken: ‘In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest’. Er zal niet veel aandacht voor zijn in de wereldpers, als het niet over sex en gender gaat, dit zegt Hendro Munsterman in het nd. Hij is Vaticaanwatcher. Toch reken ik dit tot het goede nieuws. (nd. 3-10-2023)

P.s. In 2011 bracht paus Benedictus een bezoek aan de Evangelische Kirche in Deutschland, in de stad Erfurt. Dat was al een handreiking uit het Vaticaan, Franciscus is op deze weg verder gegaan. Hij durft grote stappen te nemen. 

 

Luthersen in Krakau

'Als Luther de Holocaust had gezien had hij zich geschaamd.'

(nd 18-09-2023)

Logisch, heb jij door wat het effect van jouw spreken of daden is? Wat is er sindsdien veel veranderd in de wereld, denk aan de positie van de vrouw of een arbeider, noem maar wat.

Maar OK, Luthers uitspraken waren beslist verwerpelijk, aan het eind van zijn leven. De Nederlandse Lutherse theoloog Andreas Wöhle zegt in het nd van 18 september, dat Luther er wel bij zei dat maatregelen  tegen de Joden met menselijke barmhartigheid moesten worden uitgevoerd. Dat was geen goedmakertje volgens Wöhle. Eerder in zijn leven, in 1525, schrok hij van de genomen maatregelen tegen de boeren. Zo had hij zijn publicatie niet bedoeld...

Jerzy Sojka, een Poolse theoloog, neemt het op voor Luther: hij noemt het vroege boekje over de Joodse Jezus (1523). Christenen dienen met barmhartigheid en naastenliefde om te gaan met de Joodse landgenoten. Hun schuld aan de dood van Jezus noemt Luther een p a a p s e   l e u g e n .

Ook brengt hij Luthers eindtijdvisie in, wat ook veel zou verklaren. Jezus zou snel terugkomen. 

Wat mij opvalt dat bijna nooit genoemd wordt de in Luthers tijd gehanteerde regel van de heersende religie: de rijksvorsten mogen hun eigen godsdienst kiezen. Tolerantie was een moeilijk begrip, ook nog lang na Luthers tijd, maar verklaart wel iets van Luthers bitterheid. Ook hij was regionaal gebonden geweest. Snap je het?

(19-09-2023)

 

Hoe lees je de Bijbel?

Op deze vraag gaan heel wat meningen uit de pas lopen, waardoor er -onbedoeld- scheiding ontstaat tussen kerken.

In een blog van Matthias Albrecht op de site Kreuzundqueer las ik een verfrissend stukje over hoe je de Bijbel moet/ kunt lezen. Ook Luther had daar mee te maken. Neem ik de Bijbel nou letterlijk, wat er staat? Geloof ik in een Boek? Nee zegt Albrecht, Luther achterna (!) ik geloof in Jezus Christus de Zoon van God. En wat Hij zei, dat is opgeschreven. Toets dus elke tekst aan wat Christus zegt. En hij geeft een bakoven vol liefde! Daardoor komen heel wat teksten in de Bijbel in een ander daglicht te staan. Denk aan de Bergrede. Vraag je  steeds af wat  je naar Christus trekt/ drijft. God houdt van ons, dat blijkt uit de hele bijbel.

Matthias Albracht roemt Luther om zijn zegenrijke theologie, er is niks stoffigs aan. Reden genoeg om ook de Reformatie te gedenken, maar de herdenkingsdag hoeft niet beslist Martins dag genoemd worden, zoals in Duitsland. Dat had Luther zelf ook nooit gewild.

 

 

 

Bronnen: www.gott-neu-vertrauwen.de/Materialien zum Download, 2017

 

ADRIANUS

Liet paus Adrianus de AUGUSTIJNER monniken Hendric Vos en Jan van den Essen terechtstellen? Juli 1523, de eerste martelaren. In het nd werd er over geschreven en er kwamen enkele reacties van lezers. Paus Adrianus wordt geprezen wegens zijn hervormingsgezindheid, moderne devoot als hij was. Wel binne de moederkerk uiteraard. Tegelijk wordt hij verantwoordelijk gehouden voor de executie van de eerste martelaren, daar op de Grote Markt in Brussel.

Dick Wursten zegt op de website Precant, dat de zaak wat genuanceerder ligt. Ook de inquisitie probeerde terechtstelling te voorkomen. Het streven was iedereen binnenboord te houden, en een wat soepeler paus dan Leo X had het gesprek met Luther wel aangedurfd. Helaas gebeurde dat niet en leidde het tot het Edict van Worms, Luther was vogelvrij en zijn boeken werden verboden. Wursten zegt dat Luthers reactie (zijn brief en lied) olie op het vuur was daar in Vlaanderen. De heftigheid van de vervolgingen nam toe.

In Antwerpen had Luther in 1523 al veel aanhangers, zowel openlijk als in het verborgene. De vrouwenopstand aangevoerd door Griet Boonams zinde de autoriteiten niet, daardoor kwam het tot een veroordeling en terechtstelling door de burgerlijke machthebbers. Het schilderij van Pieter Bruegel 'Dulle Griet' verwijst naar die geschiedenis.